Kétszer lettem édesanya, 3 év eltéréssel.

Ez nem tűnik nagy időnek, ugyanakkor mégis kapkodom csak a fejem, mert szinte az összes “hivatalos ajánlás” megváltozott mióta a nagyobbik lányom kicsike volt…

Lehet, hogy Te is épp ebben a helyzetben vagy, vagy éppen most fogjátok kezdeni a hozzátáplálást először?

Bármelyik is, az biztos, hogy nem könnyű eligazodni a sok ajánlás, hozzátáplálási táblázat, sok-sok jó tanács között.

Jelen cikkel nem célom kijelölni egy helyes vagy helyesnek vélt útvonalat a hozzátáplálás kapcsán, mindössze a tapasztalataimat szeretném megosztani Veled.

Fontos leszögeznem, hogy szerencsére egyik lányom sem allergiás vagy érzékeny semmire, így a hozzátáplálás kapcsán nem kellett külön figyelnem ilyesmire.

Amikor Fanni lányom picike volt még mindent próbáltam úgy csinálni ahogy az orvos/védőnő javasolta, hiszen első gyermekes anyukaként nem volt semmi tapasztalatom.

Így 5 hós korában kóstolta először a reszelt almát, ami hát finoman szólva sem ízlett neki és savassága miatt még egy kis bukit is sikerült előidézni vele…

Mivel láttam rajta, hogy nem áll még  készen, így hanyagoltam a témát. Itt jegyezném meg azt ami az egyik legnagyobb tanulsága “anyává válásomnak”, bízz az ösztöneidben, hallgass rájuk és mindemellett figyeld a babád reakcióit.

Szerintem ez a legjobb tanács amit adhatok Neked. 🙂

Szóval pár hét pihenőre küldtem a hozzátáplálást, maradtunk a tápszernél addig is.

6 hónaposan írt fel a doktornéni tejpépet, így adtunk neki egy esélyt. Ezt már szívesen fogadta Fanni, 2.-3. alkalommal már egész jó ízűeket kanalazott belőle, majd amikor már sikerült egy teljes tízórait kiváltanunk vele akkor jöhetett az alma.

Picit megpároltam és úgy pürésítettem, így elkerülhető a savasság és finom édes lesz a végeredmény. 🙂

Ezt a pépet kezdtem hozzákeverni a tízórai tejpéphez, először csak 1-2 kanállal, aztán folyamatosan emelve az alma mennyiségét.

Szerintem az egész hozzátáplálás során nagyon fontos a mértékletesség, így apró lépésenként haladtunk.

Ezután következett a burgonya, répa, cékla…. mindent mértékletesen bevezettünk az életkorának megfelelően.

Ő egyébként mindent egy kicsit lassabban fogadott el, de volt időnk és türelmünk. 🙂

Anna lányommal a helyzet egy kicsit más, ő igazán jó evő és már 4,5 hónaposan kinézte a szánkból az almát, így eleinte csak odatartottuk, hogy nyalogassa meg, érezze az ízét. Nagyon ízlett neki, így ez így ment jópár napig, majd kapott egy kis reszelt almát és Ő viszont nagyon gyorsan megszerette, majd utána jött a tejpép és mindig amikor bevezettünk egy gyümölcsöt/zöldséget folytattuk a következővel.

Szerencsésnek érzem magam vele, mert nagyon hálás közönség, elvétve fordul csak elő, hogy nem fogadja el amit készítek neki. 🙂

Amint láthatod én megtapasztaltam mindkét végletet, van egy nagyon jó evő és egy szuper válogatós leányzóm. 🙂

Egy dolog van amit tényleg szívből tudok ajánlani:

Ne erőltess semmit, hagyd hogy a babád eldöntse mit kedvel és mit nem, csak a reakcióit figyeld és ne foglalkozz azzal ami a környezeted szerint “helyes”.

Ti hol tartotok most?

 

 

Mentés

Mentés